Védjük magunkat és egymást is…

Éves szinten több száz munkahelyi baleset történik, ezek mértéke, súlyossága rendkívül széles skálán mozoghat a legapróbbtól a legveszélyesebb sérülésekig. Sokszor nem is vagyunk tisztában, hogy egy-egy feladat elvégzése milyen veszélyeket rejt magában. Van amikor érdemes és van amikor kötelező munkavédelmi képviselőt választani, aki tisztában van a jogszabályokkal, kötelezettségekkel, és rengeteget segíthet az olajozottan működő cég fenntartásában.

A munkavédelem a munkahelyen belüli munkavégzésre vonatkozó egészségügyi és biztonsági követelmények összességét jelenti, ezt törvények, intézményi előírások is támogatják. Célja, hogy megfelelő és biztonságos munkakörülményeket biztosítson a munkavállalóknak. A munkavégzés személyi és tárgyi feltételeit is úgy kell megteremteni a munkát végző ember számára, hogy megelőzhetőek legyenek a foglalkozással összefüggő megbetegedések, vagy akár a munkabalesetek. Gondolunk itt például egy építkezésre, ahol szinte a legnagyobb a munkahelyi balesetek aránya.

Vagy szót ejthetünk egy például egy szuterén irodai környezetről, amikor kicsi, levegőtlen pincében van összezsúfolva sok ember, egy darab mellékhelyiséggel, ami hatalmas kockázat az egészségügyi megbetegedések tekintetében, ha azt vesszük figyelembe, hogy a légkondit legalább fél évente meg kell tisztítani, ami sajnos sok esetben elmarad, nem figyelnek oda erre a vezetőségben, illetve a higiéniai szabályokról nem is beszélve. Amennyiben egy cég, szervezet nem gondoskodik megfelelően, törvényileg megszabott módon az emberek biztonságáról, nem csak azt kockáztatja, hogy baleset, netán haláleset következik be, hanem vaskos büntetésre is számíthat.

Leave a Comment